Fotplager

Her kan du lese litt mer om noen av fotplagene vi oftest ser hos pasientene

  Hard hud

   

  Oppstår som regel på hæl og under fotputen som følge av langvarig trykkbelastning eller feil fottøy. Fotputen tar majoriteten av vekten når du går eller står, og hælen er ofte utsatt for gnissing fra sko som ikke passer.

  Nedgrodd negl

   

  Tilstand hvor neglens sidekant danner et sår i neglefolden og "gror ned" i denne. Dette forårsaker hevelse, smerte og ofte infeksjon. Skyldes gjerne trykk av skotøy og uheldig, skrå avklipping av neglkanten. 

  Feilbelastning

   

  Foten utsettes for belastning når man står, går eller løper, og mange opplever smerter i føttene ved aktivitet. Det er veldig viktig å ha fottøy som er egnet for dine føtter for å unngå smerter og skader.

  Hudsprekker

   

  Ved tørr hud dannes lett sprekker på hælene. Disse kan være overfladiske, eller trenge dypt ned i huden. Vær obs på at hudsprekker fort kan utvikle seg til åpne sår. Smør hælene med en god hælsalve, det vil redusere plagene.

  Plattfot

   

  Kjennetegnes ved redusert eller manglende fotbue. Gir som regel få eller ingen plager, men smerter i foten og/eller leggen kan oppstå som følge av overbelastning (gjerne på slutten av dagen). Riktige såler kan hjelpe mot dette.

  Hælspore

   

  En kalkdannelse ved senefestet til hælbeienet som har utviklet seg over lengre tid til hardt bein, kalles hælspore. Dette gir ofte smerter og betennelse i hælen og under foten, både ved aktivitet og hvile. Såler kan avlaste for smertene.

  Fotvorter

   

  Vorter er en godartet svulst i overhuden i foten, forårsaket av infeksjon av HPV-virus. Smitten skjer fra person til person. Man ser en gråhvit og tørr overflate, med små groper og sorte punkter. Vortene er ofte ømme under gange.

  Neglesopp

   

  Soppinfeksjonen varer vanligvis livet ut, så fremt den ikke behandles. Negleplaten blir ofte sprø og kan delvis smuldre opp, og blir i noen tilfeller fortykket. Kan i noen tilfeller gi litt smerter og ømhet i og rundt neglen.

  Plantar Fasciitt

   

  Plantar fasciitt er en smertefull betennelse som utvikles i senefestet på framsiden under hælen. Vi har spesielle såler som kan være til god hjelp om du har eller står i fare for å få plantar fasciitt.

  Negleplager

   

  Negleplager er et vanlig problem vi ser mye av. Har du negler som endrer fasong, farge eller tykkelse, bør du kontakte oss. Det kan være flere årsaker til at dette oppstår, og det er viktig å finne årsaken før behandling.

  Tverrplattfot

   

  Buen i foten som går fra stårtåleddet til lilletåleddet er avflatet. Tilstanden skyldes ofte feil skobruk, arv eller overvekt. Kan gi smerte eller trøtthetsfølelse i føttene, og i noen tilfeller disponere for tilstanden hallux valgus.

  Torn / Liktorn

   

  En tornlignende fortykkelse i hornhuden som følge av langvarig trykkbelastning mot huden. Stikker ned i huden som en kjegle med spissen ned, og forårsaker smerte ved trykkbelastning.

  Hallux Valgus

   

  Fotlidelse der stortåen peker mot de andre tærne og eventuelt legger seg over andre tå. Stortåen blir skjev og bredden på foten øker. Leddet i stortåen er markert og utstående, og det blir veldig ofte smertefullt og ømt.

  Fotsopp

   

  Fotsopp oppstår gjerne om man svetter mye på føttene, men også sykdommer og medikamentbruk kan gi økt risiko for fotsopp. Vær særlig nøye med fothygienen dersom du er aktiv eller har nedsatt immunforsvar.

  Hammertær

   

  Tær som krøller seg sammen kalles for hammertær. Det er ikke uvanlig at feilstillinger kan opptre i en eller flere tær, og ofte forekommer hammertær samtidig med hallux valgus.

  Hulfot

   

  De som har hulfot har en uvanlig høy bue under foten. Hulfot kan gi smerter i både ankel og hæl, og kan på sikt gi belastningsskader videre oppover i kroppen (f.eks. knær). Sko og såler bør vurderes på et så tidlig stadium som mulig.